~ Cuti Bersalin Kakitangan Awam ~

>> Saturday, April 25, 2009

Act saya dengar berita terkini kat TV3 tadi ada mengumumkan bahawa mulai 1 Mei 2009 kerajaan telah membuat satu penambahbaikan Kemudahan Cuti Bersalin Pegawai Perkhidmatan Awam iaitu bagi yang akan bersalin dibenarkan cuti 2 minggu awal dan akan ditolak dengan cuti bersalin sedia ada. Keterangan lanjut sila layari web Jabatan Perkhidmatan Awam

14 comments:

PuteriSatu April 25, 2009 at 2:34 PM  

loor...tolak ke? cis...dah tolak...tinggal 46 hari jekla...em tak best aar...ingat kot tambahs ebulan lagi..baru syok..

mama | sarah | syimir April 25, 2009 at 2:43 PM  

ihikss..bg jer la free 2 minggu tu (10 hari bekerja shj)...kesian ibu2 yg tgh sarat, tak tentu masa bb blh kuar bila2 masa...

Mamamanja April 25, 2009 at 4:13 PM  

tolak cuti bersalin xde maknanya la...

b a r | n e April 25, 2009 at 5:01 PM  

camtu la pulak ye..mari jerit ramai-ramai - ini tidak adil..!

hehe, ter-emosional pulak..

Mrs LVoe April 25, 2009 at 5:17 PM  

if tolak baik xyah kasi ;-)

Izan April 25, 2009 at 7:20 PM  

org italy lg best. derang sume dpt cuti 2 bulan sebelum bersalin dan 3 bulan selepas bersalin. 5 bulan cuti bersalin tu. pastu kalau nak derang leh mintak cuti tanpa gaji pas bersalin smpi 2 thn. dasyat kan.... bagus tol org italy ni. hahahahahahah

Diarihatiku1976 April 25, 2009 at 8:33 PM  

izan .. memang bagus.. tapi masalahnya dimalaysia semua sektor dipenuhi dengan wanita.. kalau wanita cuti lama tutuplah opis... lelaki malaysia dah pupus... ramai masuk penjara... hihh

leadleedeea April 25, 2009 at 9:01 PM  

statement akak yag lelaki rmai masuk pnjara tuh mmg best~! hehehe kat skolah lead pon x rmai cikgu2 lelaki..huhu..da pupus agaknye..

@tune® April 25, 2009 at 10:01 PM  

owh..nk jadi italian la...

cuti bersalin?
aiseh..apesal aku xpenah amek..
nk amek la tahun depan

nizza-abira April 25, 2009 at 10:15 PM  

Kalau tolak tak mau lah
selagi larat pi lah keje, lepas bersalin barulah syok cuti coz ada baby nak dilayan. kalau cuti awal nanti asik dok pikir bila lah aku nak bersalin...

***Sy yg tak pernah lagi bersalin***

shiemz April 26, 2009 at 12:26 AM  

herm..kalu tolak baik x yah... hikhik..sebelum nie pun aku cuti tolak cuti rehat jerk.. baik aku buat cuti gantian... ngarut betul... :p

Izan April 26, 2009 at 8:42 PM  

ish kat msia spesis yang bernama lelaki da pupus ke. tak leh harap tol la kaum lelaki ni. sume pakat2 nak lepak dlm penjara... huhuhuhuhuh

Joyah Sempoi April 27, 2009 at 12:25 AM  

baguslah improvise cuti bersalin ni...at least ada kelonggaran sket...kat sini lg best,kalau nak p check bersalin kat klinik, bos wajib bg p tau...understood...

pastu kalau bab cuti bersalin, 6 bulan cuti bergaji penuh lagik...takpe la, lain negara lain praktisnya...syukur dgn kemudahan yang ada...rite??...

honeysour's blog April 27, 2009 at 7:35 AM  

akak..., thanks komen blog saya...
yg baju hitam tu junior saya mase buat dip dulu...

owhh..keje penerangan ek....

salam perkenalan...