~ Bahana Contact Lense ~

>> Friday, April 17, 2009

Actually hari ni saya nak citer sikit pasal bahana yang menimpa saya apabila menggunakan contact lense. Untuk makluman uolls saya start rabun ni semenjak form 1 lagi... masa tu power saya baru 125 je.. lama-lama naik ke 650 plak.. so saya amik keputusan untuk pakai contact lense lah kan.. baru cun sikit.. kalau tak mcm orang tua plak rasanya hihhihi.. lama gak saya pakai.. saya gunakan yg pakai buang tu.. tapi yg utk sebulan tu kan.. lama kelamaan saya dapati mata saya mcm merah je... mcm orang sakit mata.. lepas tu saya pakai cermin mata semula..



Then... sehingga hari ni kiranya dah setahun gak saya pakai cermin mata .. tapikan mata saya still merah lagi tau.. lepas tu sekarang mata saya mcm sensitif plak.. takleh terlalu sejuk atau terlalu panas dah.. asyik berair je... lepas tu gatal je mata ni.. naik takut plak saya nak gunakan contact lense balik.. takut jadi buta plak.. saya pernah gak baca kisah keburukkan memakai contact lense ni... tapi masa tu bila fikir takkan jadi gitu kan.. cuci bersihlah kan.. tup..tup...tup.. terkena gak...


nilah mata saya yg alahan iteww.. kalau direnung dekat-dekat.. kat mata putihnya ada merah-merah-kalau time gatal tu.. rasa nak tercabut biji mata.. lepas tu berair plak mcm baru lepas nangis plak...

So senang citer.. jgn pakai dah yerkk.. kalau nak pakai pun dr kata pakai yg daily used jer ...

ye takkk...

13 comments:

~Eila @ Along~ April 17, 2009 at 3:44 PM  

salam..eila dah 9 thn guna lens...guna yearly dan monthly...
tapi time siang je..malam2 guna spek laa...so far ok je..cuma takleh kena cahaya dan air-cond sgt..nanti terkuar....try p cek kat pakar mata..mana tau side effect lens yg dulu2 ke..

Gieyana April 17, 2009 at 3:45 PM  

A'aa ler better u check ur eye kt specialist..then yg merah2 tu pon diorang leh cuci bg putih balik!

nizza-abira April 17, 2009 at 3:50 PM  

niza ada stok lens 5 kotak lagi. beli secara tamak masa awal tahun aritu. tp selalu malas nak pakai, masa anak dara dulu ghajinlah pulak. mybe sebab skrg tak selesa sgt coz power sebelah kiri kini dah mencecah ke 850.

Apapun, spt kata kwn2 lain pi lah cek. kalu apa2 kita leh cegah awal2

HappyIrfa April 17, 2009 at 4:20 PM  

sama kes lah kita.saya start rabun masa masuk keje opis hour.tahun 2005.saya cuba2lah pakai lense pakai buang ni.tahun lepas,tp mata sakit merah macam apa tah..terus saya buang x pakai lagi,dah buat spek tp saya x suka pakai.tp lepas gaji ni dah nekad nak buat spek baru yg cantik sikit.sbb ramai kata saya sombong.pdhal sy mmg x nampak aka rabun.huhu.sian kita kan?

sis_nita April 17, 2009 at 4:23 PM  

alahai.. ciannnyerr kamu.. dah tu tak p tanyerr eye specialist ke dik.. takut2 aderr jangkitan kang..

akak guna yang 3 bulan punyer tu.. rm90.. lepas tiga bulan xpired.. malam tak pakai.. kena rendam maximum 10jam..

so far okehh dik..

leadleedeea April 17, 2009 at 7:26 PM  

hurm..lead pon start rabun masa zaman kegemilangan dulu, masa zaman skola menengah..hehe..pakai spek time gi skola jek, br nmpak cam cekgu kan? hik hik..kalau gi merayap ke gi shopping ke mmg pkai lens..so far mata lead ok lg..cuma xleh kena aircond..lead tnya doc n dia ckp klau pkai lens mesti mata akan jd sensitif gler..so klau pkai kena ikut rules..klau 3 bln, mesti kena pkai slama 3 bln je..and so on laa kan..Nasib laaa jadi rabun ni yek? hehe...n better akak gi check mata tu k?

Joyah Sempoi April 17, 2009 at 8:55 PM  

kitapun pakai contact lens sampai skang...rabun dr form 1..tp start pakai contact lens masa kat matrik..dah 9 tahun jugaklah...setakat ni mmg pakai yg pakai buang utk sebulan tuh...

kekadang ada jugak problem kat mata mcm merah2 cket tp kita akan stop pakai sampai mata dah okay cket...apepun, kita rajin bertanya dekat eye specialist psal keradangan kat mata ni coz risau ada long term effect...

skang ni, ada plan nak buat laser eye treatment, agak costly tp dah tak larat nak pakai spek la...apepun, tunggu kewangan mengizinkan...kalau kat uk ni, murah sikit..around 395 pound jerk utk sebelah mata/RM 2000..kalau kat msia lg mahal la..5-6k jugak kalau tak salah...

Erin Rashid April 17, 2009 at 10:38 PM  

ina betol la
saya pon pernah guna konteks lens ni
saya start pakei sblm kawen lagi
mmg kesan sampingannye
sbln lepas pakei,
mata saya jadi gatal2
asyik nk gosok mata je
pastuh merah2 dan berair
la ni dh tak pakei
cuci bersih, jari bersih bagai
smua tak lut!
huhuhu...
mgkin betol kot
kene pakei yg daily
dan tak leh kene air-cond

wawanajwa April 18, 2009 at 11:41 AM  

sama la kita..geng rabun! try guna lens yg kandungan airnya tinggi..

Aleeya April 18, 2009 at 8:13 PM  

salam..thanx for visiting my blog, slm kenal ...

RiEz April 20, 2009 at 2:20 AM  

hm kak saya pakai lens gak start rabun thn 94 darjah 6 lagi....now nih selang seli pakai cemin mata n lens kire 1 bulan tukar2...pernah kene sakit mata sebab lens n now masih tak tgl lens but in certain event jer la...bukan yang warne warni tau..yang kosong tuh...hehehe...nowadays power dua2 belah mata balance 200 hehe...

ComotGurl April 20, 2009 at 11:58 AM  

Akak Ina,

Sama la kita..

Skng nih sy dah stop dulu pkai lens..

:(

Coz mata jadik merah, tp x sakit..

saveme_zero April 21, 2009 at 9:15 AM  

kak..dah g cek ker kat doc.