Welcome To Gunung Kinabalu & Kundasang, Sabah

>> Saturday, March 21, 2009

Citer sedih berlalu dan hari ni citer gembira sikitlah...maklumlah ..dah dapat semangat dari anda semua kan...ceh wah...So sebenarnya hari Rabu yang lepas seharian takde class dijalankan... so saya aturkan lawatan ke Sabah yang terkenal dengan panggilan Negeri Dibawah Bayu .....kalau gi Sabah tak pergi Gunung Kinabalu tak sahlah kan.. so saya adjustlah untuk pergi lawatan ke sana.. Alhamdulillah apa yg dirancangkan menjadi plak... So uolls tgklah antara gambar-gambar yang sempat diambil...


Perjalanan ke Gunung Kinabalu ni mengambil masa lebih kurang 2 jam dari pusat bandar Kota Kinabalu.. perjalanan dia kalau uolss pernah gi Cameron Highland macam tulah... cuma kat di sini perjalanan agak sukar sikit sebab kabus yg tebal.. kat CH pun kabus tak tebal mcm kat sini ulls..


Kami hanya pergi ke kaki gunung je.. nak mendaki tak cukup sehari plak kan.. sebab kalau nak mendaki kena tido semalam di stesen yg ditetapkan dan mulakan pendakian jam 3 pagi.. bayangkan... then uolls nak tahu tak ketinggian gunung kinabalu ni 4,095.2 m ... ye ke.. ye kot.. sorrylah lupa.... ngeh..ngeh..ngeh...


Ni kat kaki Gunung Kinabalu bersama-sama peserta kursus..


Di kaki bukit ni uoll ada muzium.. so nilah diantara batu-batan yg ada di Gunung Kinabalu ni...


Lepas tu kami meneruskan lagi perjalanan ke Ranau. Kat sini ada satu tempat yang terkenal dengan SPA ikan kelah.. Sampai kat sini kami diberi taklimat dan peraturan-peraturan yang wajib diikuti.. kat atas tu peraturannya uolls bacalah sendiri yerkk...


Tgk uolss jinak kan ikan kelah ni.. masa diberi penerangan oleh En Junus kan.. tuan punya spa ni.. dia kata kalau perempuan nak mandi atau nak bermain-main dengan ikan kelah ni.. panggilan yang sesuai ialah 'JOHN" dan lelaki plak "STELLA atau MONA".. best uolss ....panggil je berderu-deru sampai ikan ni..lepas tu mulut plak takleh bising.. just berbual-bual je ngan ikan-ikan ni saja...

Bayaran nak masuk kena RM 5.00 untuk yg paras lutut dan RM 10.00 untuk yg ingin mandi.



Jinak uollss ikan-ikan ni.. masa ni saya masukkan tangan saya berebut-rebut ikan ni datang.. gigit-gigit tangan saya .. tapi tak sakit...memang enjoy....satu pengalaman yang memang tak dapat dilupakan...



Pemandangan kat sini memang cantik..tapi kamera saya plak yg tak berapa nak cantik ni.. bengang tu... takpelah janji ado kan..



isskkk.. habis je masa 15 minit yg ditetapkan tu uoll.. baru kami perasan tangan kami merah-merah mcm kena love bite plak.. hihihihi...


yang kelakar plak budak-budak ni... habis badan they all.. hikkk..hikkk.. mujur kursus ada seminggu lagi.. kalau tak mau berperang ngan bini.. manalah tahu kan.. bini kata sapa plak yg buat love bite kat badan lakinya.... hikkk.hikkk...


hah.. tgk tu... tu dekat ngan tebing tu.. memangggg jinak... satu lagi yg uolls perlu tahu.. antara peraturan yang wajib dipatuhi ialah.. disini setiap ikan tidak boleh dibunuh. jika ianya terjadi.. dendanya ialah kena bayar seekor lembu atau kerbau dan duit RM 500.00. nak tau kenapa? sebab ianya telah diwartakan...
so.. inilah sajer antara gambar-gambar yang sempat saya upload.. bukan apa uollss.. sini line tenet tak berapa memuaskan... kalau bab loading-loading gambar ni.. memang jenuh menunggunya....insyaallah dilain kesempatan saya saya khabarkan sebarang informasi kepada anda khas untuk anda... hikkk....hikkk....hikkk.....





5 comments:

PuteriSatu March 21, 2009 at 5:29 PM  

ooo cam tu..best gak ye....

mama_Lieya March 21, 2009 at 6:46 PM  

wow...best nyer waakkkk.....
teringin nak gi jenjalan gitew2...

Izan March 21, 2009 at 11:01 PM  

bstnya ikan tu sume jinak2... nak jugak la... tp nk kene gi sabah ke br ikan ni jinak? tmpat lain ada k tak ha...?

mama_Lieya March 22, 2009 at 11:53 AM  

ehh jom gi tgk kedai mama...

promosi giler-giler..

http://allshoppe.blogspot.com/

CuTeMiUt78 March 22, 2009 at 1:03 PM  

oh...oh..ggitu ke.. cam best je kan