Cara menambah & Mengekalkan Susu Badan

>> Wednesday, May 13, 2009

huhuhuh tgk tajuk kat atas ngalahkan orang dah beranak penak ek... padahal satu pun tak kuar lagi..........Tapi takpe.. ilmu yg ado kena kongsi-kongsi kan... jgn kedokut ilmu mak saya saya pesan... huhuhuhuhu........

Ok.. saya ada terbaca dalam majalah baru-baru ni.. dia kata Susu ibu adalah pembekal khasit terbaik untuk tumbesaran bayi. Atas sebab itu, setiap ibu-ibu disarankan memberi penyusuan ibu secara efektif dan eksklusif sehingga usia bayi mencecah enam bulan ke atas. Selain membekalkan khasiat, susu ibu juga berupaya mencegah serangan penyakit serta meningkatkan daya ketahanan bayi melawan penyakit.... Hah.. itu baru intro tu..........

ok... bagi yg menyusukan anak.. ibu-ibu harus berada dalam keadaan rilex.. keranan apabila

ketegangan boleh menghalang refleks... kena reat secukupnya dan digalakkan tidur pada tengahari... kerana ia akan meningkatkan bekalan susu pada awal petang...selain itu, tangguhkan kerja yang berat dan elakkan senaman yang terlalu menggunakan tenaga. walaupun anda sangat bertenaga dan cergas, namum aktiviti ini akan menggunakan kalori dan dipercayai meningkatkan kandungan asid laktik dalam susu. Minumlah byk air dalam kehidupan seharian...

So... sempena hari ibu ini juga saya rasa tips ini sesuai untuk anda berstatus ibu....

9 comments:

ar-adawiyah May 13, 2009 at 2:03 PM  

susu ibu mmg the best ciptaan ALLAH..bersyukur sangat berpeluang eksklusif kasi kat anak...mmg yakin and happy sepanjang 6 bulan dapat bagi penuh tu...

Tapi dah 2 thn umur dia ritu sy suspected ada Hep B, terus anak pun high risk sebab dia menyusu badan..masa tu rasa - aduhai ada juga ke kelemahannya...rasa tak percaya je tak kan la dia leh bawak penyakit gak kat anak...kan itu anugerah ALLAH paling special utk seorang ibu kepada anaknya...

Munirah Abd May 13, 2009 at 2:27 PM  

hehe ok noted...bagus ilmu ni..walaupun xberkahwin agi..heheheh..boleh guna bila dah bergelar ibu nnti.. :P

Ma'am_Chelsea May 13, 2009 at 2:30 PM  

Tima kacih 4 sharing ;)

Info yg amat bguna.....

ijan@2 aka ummihakimi May 13, 2009 at 3:04 PM  

hai kak...
time kaseh jenguk blog kiter....

blog akak bagus ler...

byk info..

HappyIrfa May 13, 2009 at 3:43 PM  

x semestinya dah jd ibu baru boleh share psl menyusu.x salah share apa yg kita tahu..utk kebaikkan bersama.

ez May 13, 2009 at 4:08 PM  

tima kasih kak utk info ni..heheh..sy ni x kawen n beranak lg..tp bleh amik sbg pelajaran kan..

atty's May 13, 2009 at 7:49 PM  

ifo yg bagus.utk ibu dan bakal2 ibu..

Ena May 14, 2009 at 8:01 AM  

tak suh tdo siang pun mmg kompem tdo punye ihiks... susu badan ena leh tahan sampai 2tahun..jimat kos ihiks..

kakyong May 19, 2009 at 11:19 AM  

salam,

sebaiknya terus berikan susu ibu sampai anak 2 tahun.. jgn le lepas 6 bulan terus bg FM (formula milk)..

further info boleh rujuk di forum susuibu.com, banyak perkongsian & tips2 utk ibu2 BF terutama ibu yng bekerja.. :)

belajar & ambil tahu awal2 bagus.. nanti dah ade bb senang, dah ade persediaan & ilmu, cuma tinggal nak praktiskan jer..